Botezul, nasterea din apa si din Duh

infant_baptism-600x398

 

Majoritatea tinerilor parinti, cand organizeaza botezul copilasului stiu ca au o lista intreaga delucruri de facut: lista invitati, locatie (data, meniu), aranjamente, invitatii, gasire servicii foto-video, Dj, vorbit cu preotul…

E totul in regula cu o astfel de lista daca realizam insa faptul ca din punct de vedere al importantei lucrurilor, ultimul punct devine primul.

In categoria “majoritatea tinerilor parinti” m-am incadrat si eu, pana am realizat ca BOTEZUL fiind o Taina Sfanta, ar trebui sa stiu mai multe despre el din acest punct de vedere, si apoi am organizat lucrurile in jurul botezului propriu-zis.

Poate va ajuta si pe voi, asa cum m-au ajutat si pe mine, cateva lucruri culese de la preoti ortodocsi despre Botez.

Sfantul Botez este taina prin care omul, prin intreita afundare in apa sfintita de catre preot, in numele Prea Sfintei Treimi, dobindeste iertare de pacatul stramosesc si de toate pacatele facute pina atunci, se naste din nou duhovniceste si se face membru al Bisericii lui Hristos. Botezul este numit si “usa tainelor” sau “baia nasterii celei de a doua” pentru ca numai prin botez devenim fii ai lui Dumnezeu dupa dar, si putem primi si celelalte Sfinte Taine. Botezul este intemeiat de Mantuitorul prin cuvintele: “Mergand, invatati toate neamurile, botezandu-le in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh…”(Matei 28, 19).

Botezul se savarseste de preot si de episcop, numai in biserica, iar in cazuri cu totul speciale, cind pruncul este grav bolnav, preotul il poate boteza acasa, la spital sau oriunde ar fi sau chiar poate fi botezat de asistente sau moase instruite de preot; apoi preotul ii face toata slujba Botezului, fara a-l mai afunda in apa in numele Prea Sfintei Treimi, caci Botezul nu se mai repeta.

Numele copilului se pune de catre parinti, insa cu binecuvantarea preotului, care citeste o rugaciune speciala la punerea numelui noului nascut, deoarece cu acel nume care i se da la Botez, crestinul va calatori in viata si va sta inaintea lui Dumnezeu la judecata.

Cei ce purtam nume de sfinti avem in viata si dupa moarte mare ajutor de la sfintii carora le purtam numele caci acestia se roaga pentru noi si ne ajuta in primejdii, in suferinta si in ceasul mortii si al infricosatei judecati.

Nasii copilului trebuiesc alesi cu grija caci Nasii sunt parintii sufletesti ai celui nou botezat. Prin botez ei devin rude duhovnicesti si povatuitori spre Hristos ai finului lor, trebuie sa-l sfatuiasca mereu pe calea credintei.

Care sunt partile principale ale Sfantului Botez?

Prima parte din slujba Sfantului Botez o formeaza lepadarile sau exorcismele, cand cel ce vine sa se boteze sta cu fata la apus si declara de trei ori, personal sau prin nas, daca este bebelus, ca se leapada de satana, de toate lucrurile lui, de toti slujitorii lui, de toata slujirea si de toata trufia lui. Apoi cel ce se boteaza este intors cu fata la rasarit si iarasi declara, tot de trei ori, personal sau prin nas, ca se uneste cu Hristos, rostind de trei ori Crezul.

A doua parte a Botezului o formeaza sfintirea apei, adica facerea aghiasmei pentru botez si turnarea intreita in cristelnita de untdelemn sfintite.

Iar a treia si cea mai insemnata parte a Botezului o formeaza intreita afundare a pruncului in cristelnita, zicind: Se boteaza robul lui Dumnezeu (numele), in numele Tatalui, Amin; si al Fiului, Amin; si al Sfantului Duh, Amin. Apoi noul botezat se infasoara in panza alba curata, numita popular crisma, care vine de la Hristos. Dupa alte cateva rugaciuni, preotul unge trupul noului botezat cu Sfantul si Marele Mir, care este a doua Taina a Bisericii, zicand aceste cuvinte: Pecetea harului Duhului Sfant. Apoi ii tunde perii capului in chipul Crucii, ca semn ca s-a lepadat de omul cel vechi si s-a imbracat in cel nou, il imbraca si, ducandu-l in fata Sfantului Altar, il impartaseste cu Trupul si Sangele lui Hristos. Astfel noul botezat primeste deodata trei Sfinte Taine: Botezul, Mirungerea si Sfanta Impartasanie.

facebook share
© 2023 web design & web hosting by ProSD.com        .

Agentii organizari evenimente | Locatii evenimente | Catering | Produse de cofetarie | Florarii | Bijuterii si accesorii | Rochii de mireasa si tinute de gala | Saloane de infrumusetare | Muzica foto/video | Servicii diverse | Contact | Inscrie-te | Termeni si conditii

Copyright © 2000-2023 [ProSD.com & GhidulNuntii.com]. All rights reserved. Toate drepturile rezervate.
Continutul acestui site este protejat de legile dreptului de autor din Romania, EU, SUA si international . Reproducerea partiala sau totala a continutului acestui site este strict interzisa fara aprobarea scrisa a ProSD.com srl
Revised: December 10, 2023

Ghidul Nuntii Home Page